Fotbal: Îngrijirea picioarelor în sport
Fotbalul este cel mai practicat și urmărit sport din lume. Mii de romani joacă fotbal, fie în mod recreațional, fie profesional. Acest sport este foarte solicitant din punct de vedere fizic, necesitând o serie de abilități din partea jucătorului, precum viteza și agilitatea, sărituri, alergare, precum și implicând mult contact fizic. Prin urmare, fotbalul este cauza multor dureri și răni la oameni și jocul de fotbal duce la unele probleme cu leziuni specifice.
PRINCIPALE LEZIUNI DE FOTBAL
Leziunile și durerile care afectează fotbaliștii, atât amatori, cât și profesioniști, apar în general la membrele inferioare (cu excepția portarilor) și principalele sunt:
- Leziuni la genunchi;
- Leziuni la glezne;
- Leziuni la picioare.
Leziuni la genunchi
Cele mai frecvente leziuni ale genunchiului legat de fotbal sunt rupturile de ligament (ligamentul încrucișat anterior) și tendinopatiile (probleme ale tendonului).
Leziunile ligamentelor sunt traumatice, apar acut și brusc. Acest lucru se poate datora unei coliziuni cu un alt sportiv sau a unei entorse izolate a genunchiului, de exemplu atunci când piciorul este prins în iarbă și corpul se rotește sau când aterizează incorect după un salt. Mecanismul leziunii ligamentelor este legat de mișcarea în valgus a genunchiului.
Această poziție a genunchiului face ca ligamentul să fie întins și adesea nu poate rezista la tensiune și rupturi. Acest tip de vătămare este relativ gravă și de obicei se vindecă prin intervenție chirurgicală.
Pe de altă parte, tendinopatiile sunt leziuni cronice, adică se dezvoltă după un timp de suprasolicitare pe tendințele genunchiului. În cazul fotbalului, principalul tendon afectat este tendonul rotulian (care se află deasupra rotulei).
Această leziune a tendonului provoacă dureri localizate și, de obicei, îngreunează foarte mult fotbalul, necesită tratament cu fizioterapie și o reducere a antrenamentului și a sarcinilor meciului.
Leziuni la glezne
Cele mai frecvente leziuni ale gleznei sunt legat de entorse. This mișcare este foarte comună în fotbal și se poate întâmpla după un contact fizic sau jucătorul se poate răsuci singur, călcând pe o gaură din teren, pe minge sau pe piciorul unui adversar.

Acest tip de timp poate determina jucătorul să rămână afară pentru o perioadă lungă de timp și, în cazuri grave, poate fi necesar o intervenție chirurgicală ca tratament. Dacă este o leziune mai ușoară, tratamentul este conservator (cu fizioterapie și întărire) și poate dura de la o până la 12 săptămâni. Ceea ce obișnuit în aceste cazuri este că jucătorul, după o entorsă, dezvoltă instabilitate la gleznă și ajunge să o întorce din nou de mai multe ori.
Leziuni la picioare
Jucătorii de fotbal suferă adesea de leziuni la picioare. Aceste leziuni pot apărea din cauza unor traumatisme ale zonei, cum ar fi lovituri și călcarea pe cineva, sau pot fi din cauza tensiunii excesive a piciorului. Acest lucru se poate întâmpla din cauza unei sarcini foarte mari de antrenament și joc, a presiunii excesive asupra anumitor părți ale piciorului sau a pășirii incorecte.
Cele mai frecvente leziuni de stres la picior sunt sesamoidita , fracturile de stres ale metatarsienilor ( metatarsalgie ), fasciita plantară și durerea nespecifică rezultată din presiunea mare asupra piciorului.
Hiperpresiunea plantară la jucătorii de fotbal
Atunci când practică acest sport, jucătorii de fotbal efectuează o serie de mișcări de agilitate, viteză și schimbare de direcție, care impun o mulțime de solicitări piciorului, punând presiune pe anumite zone.
Studiile indică o presiune crescută în regiunea medială a antepiciorului (regiunea metatarsiană), precum și pe primul metatarsian (pe degetul mare/haluce) și în regiunea medială a călcâiului, în timpul mișcărilor specifice de fotbal. (Eils E. et al 2004).

Mai mult, sa identifică că există o diferență semnificativă de presiune între piciorul dominant și cel nedominant, adică dacă persoana este stângaci sau dreptaci. (Wong P. et al 2007). Partea dominantă primește mai multă presiune, iar partea nedominntă este responsabilă pentru o mai mare stabilitate.
Cercetare de referință:
Eils E1, Streyl M, Linnenbecker S, Thorwesten L, Völker K, Rosenbaum D. Modele caracteristice de distribuție a presiunii plantare în timpul mișcărilor specifice fotbalului. Am J Sports Med. 2004 ian-feb;32(1):140-5.
Pui-lam Wong, Karim Chamari, Anis Chaouachi, De Wei Mao, Ulrik Wisløff și Youlian Hong. Diferența de presiune plantară între picioarele preferate și cele nepreferate în patru mișcări legate de fotbal. Br J Sports Med. februarie 2007; 41(2): 84–92.
Branturi PENTRU JUCAT FOTBAL
Branțurile personalizate de la OrthoFlex pentru fotbal ajuta la tratarea și prevenirea majorității rănilor și au amortizate specifice în punctele de cea mai mare presiune din fotbal. Au fost dezvoltate și acționate în următoarele moduri:
- Reducerea cu până la 49% a numărului de accidentări sportive ;
- Creste performanta jucatorului prin alinierea optima biomecanica si adaptarea perfecta a piciorului la gheata;
Pentru leziunile genunchiului, branțurile personalizate pot promova alinierea articulațiilor (corectând mersul și reducând valgus la genunchi), ceea ce poate reduce riscul de a entorse a genunchiului (și rupturi de ligamente). În plus, branțurile oferă o amortizare mai bună a impactului, ceea ce reduce tensiunea asupra genunchiului și ajută la tratamentul și prevenirea tendinopatiilor.
Pentru leziunile gleznei, branțul personalizat se poate adapta pe deplin la piciorul atletului și îi permite să aibă mai mult contact cu solul și o mai bună percepție a gleznei, reducând probabilitatea de răni și recidive (Waddington G. 2003).
Pentru leziunile piciorului, branțul personalizat redistribuie presiunea asupra tălpii piciorului în mod uniform, reducând presiunea în punctele de cea mai mare suprasolicitare, eliminând leziunile și ameliorând durerea.
Pentru ca branțurile personalizate să funcționeze cât mai bine, este esențial să se efectueze o evaluare bună a piciorului jucătorului și a întregului membru inferior al jucătorului, precum și o analiză a tipului de încălțăminte pe care o poartă (tip de bocanc), astfel încât să se adapteze să fie cea mai bună picior și pantof.
Branțurile personalizate OrthoFlex pentru fotbal sunt specifice nevoilor jucătorilor și se adaptează oricărei ghete.
Cercetare de referință:
G Waddington, R Adams și S Bartold. Branțuri pentru ghete de fotbal și sensibilitate la gradul de mișcare de inversare a gleznei. Br J Sports Med. apr 2003; 37(2): 170–175